Kevin Magnussen tilbage i Formel 1 i 2016?

Formel 1-kalenderens sidste grandprix inden sommerpausen blev indledt med en god nyhed set med danske briller. Og her tænkes ikke på Williams-teamets flirt med Jenson Button.

Derimod blev der med garanti jublet i Kevin Magnussen-lejren over, at Sauber har forlænget med svenske Marcus Ericsson og nok så vigtigt brasilianske Felipe Nasr. Med Banco de Brasil i ryggen har brasilianeren også været rygtet til Williams, som er et team, McLaren-Hondas danske tredjekører også har kig på.

Groft sagt skal en af to følgende ting ske, hvis Kevin Magnussen i 2016 igen skal køre ræs i Formel 1.

Enten skal Jenson Button have sparket hos McLaren-Honda, eller også skal Kimi Räikkönen sendes på pension af Ferrari, hvilket vil sætte skub under en kørerrokade.

Formentlig bliver det efterår, før den 22-årige får vished om sin fremtid.

September måneds grandprix i Italien er det oplagte tidspunkt for Ferrari at offentliggøre planerne for næste år. I samme måned forventer Jenson Button at vide, hvad han skal, og ingen hos McLaren-Honda ønsker samme farce som i fjor, hvor kørersammensætningen først blev besluttet kort før jul.

Det britisk-japanske samarbejde har dog lidt af en beslutning, når de skal vælge mellem erfarne og populære Jenson Button og så deres stortalenter Kevin Magnussen og Stoffel Vandoorne.

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er Roskildes hurtigste søn stadig meget populær hos McLaren-ledelsen på trods af, at han mistede sædet efter sin rookie-sæson. Men de ser også et stort potentiale i belgiske Stoffel Vandoorne, som p.t. knuser al modstand i et ellers historisk stærkt GP2-felt.

Om Kevin Magnussen giver McLarens løbschef Eric Boullier denne markante udmelding i den seneste udgave af F1 Racing:

– Jeg ønsker, at han kører for McLaren igen. Jeg ved ikke hvornår.

Men Stoffel Vandoorne er også en del af teamets fremtidsplaner.

– Han er, sammen med Kevin Magnussen og Nyck de Vries (20-årig hollænder også i McLarens talentprogram), en kører, vi gerne vil have en dag. Hvis vi ikke tidligt nok kan passe ham ind i en McLaren-Honda, vil vi gøre vores bedste for at give ham en mulighed andetsteds, men stadig under McLaren-Honda-paraplyen, siger franskmanden.

Slutspillet om Kevin Magnussens Formel 1-fremtid er i fuld gang.

Vi ser 4 scenarier for Kevin Magnussen tilbage i Formel 1

1. Kevin Magnussen kører for McLaren-Honda i 2016

Efter et år på bænken er Kevin Magnussen i spil til Jenson Buttons sæde i 2016 – men der er flere kørere om budet.
En enig McLaren-ledelse, topchef Ron Dennis samt de daglige ledere Eric Boullier og Jonathan Neale, ønskede Kevin Magnussen i McLaren-Honda-raceren i denne sæson på bekostning af Jenson Button, men Ron Dennis blev i bestyrelsen stemt ned af de to øvrige storaktionærer.

Spliden endte med en såkaldt en-plus-en-kontrakt til Jenson Button, hvor teamet har option på briten i 2016. Trods sine 35 år er Jenson Button stadig sulten efter Formel 1, og senest har Williams også vist interesse, hvis 2009-verdensmesteren mister sit sæde.

Set ud fra resultater alene har Button klaret sig overraskende godt i forhold til Fernando Alonso, men han er ikke fremtidens mand, og dem har McLaren to af trippende i kulissen i form af Kevin Magnussen og Stoffel Vandoorne.

Efter den svage start på motorsamarbejdet med Honda er der en pæn chance for, at McLaren får lov til at udskifte Jenson Button. Spørgsmålet er bare med hvem, for med sin imponerende kørsel banker Stoffel Vandoorne i den grad på til Formel 1.

På papiret er Kevin Magnussen stadig smal favorit over belgieren kva sin Formel 1-erfaring og 2013-sæsonen i Formel Renault 3.5, hvor danskeren slog sin belgiske rival. Sponsorstøtte fra Danmark vil kunne afgøre tingene til Kevin Magnussens fordel, hvis sædet bliver ledigt.

Fernando Alonso er kun et år inde i en treårig kontrakt, og det er så godt som utænkeligt, at køreren med feltets højeste grundløn stopper allerede nu.

Sandsynlighed: 35 procent

2. Kevin Magnussen kører for et andet Formel 1-team i 2016

Williams får brug for en anden kører, hvis Valtteri Bottas skifter til Ferrari.
Ingen af Williams-kørerne er bekræftet til næste sæson, og finske Valtteri Bottas ender formentlig hos Ferrari.

Hos Force India er der spørgsmålstegn ved Nico Hülkenberg, som efter sin Le Mans-triumf igen er blevet et varmt navn og derfor både kan tænkes at rykke til et større team eller tage imod et lukrativt tilbud om at skifte til sportsvogne.

Lotus-teamet er så trængt økonomisk, at her kan man altid komme ind.

Udfordringen for Kevin Magnussen er, at han satser så entydigt på McLaren og derfor afventer deres beslutning. Muligheder andetsteds på gridden kan være væk, før der er afklaring hos briterne.

Samtidig skal han formentlig bruge McLarens økonomiske muskler, hvis han skal ind hos Williams eller Force India. Trods Ron Dennis’ charmeoffensiv tidligere på året overfor danske topchefer tyder intet på, at den afstedkom en blankocheck fra slipsedrengene.

Fortsætter McLaren endnu et år med Jenson Button, kan det tænkes, at de vil holde Kevin Magnussen varm ved et andet teamet. Vælger de i stedet Stoffel Vandoorne, ryger danskeren helt ud i kulden.

Amerikanske Gene Haas skal også bruge to kørere, men han forventes at vælge en amerikaner plus en anden med Formel 1-erfaring og tilknytning til sin motorleverandør Ferrari.

Sandsynlighed: 15 procent

3.Kevin Magnussen fortsætter på McLaren-bænken

McLaren ønsker at give Kevin Magnussen endnu en chance – men det er ikke ensbetydende med, at der bliver plads.
McLarens topboss Ron Dennis sagde det meget præcist i december, efter han var nødsaget til at sætte Kevin Magnussen på bænken. Man kan vende tilbage til Formel 1 efter et års pause – det har tidligere verdensmestre og McLaren-stjerner som Mika Häkkinen og Fernando Alonso gjort – men to år ude?

Det bliver svært.

Scenariet kan opstå, hvis Jenson Button fortsætter, og McLaren for alt i verden vil beholde sit danske talent.

Honda-motoren er kommet forfærdeligt fra land, og intet tyder på, at japanerne får et kundeteam næste år. ART Grand Prix, som Stoffel Vandoorne kører GP2 for, rygtes til med tiden at blive Formel 1-team drevet af Honda-motor, men næppe før 2017.

Så teknisk set kunne Kevin Magnussen godt køre Indycar eller Super Formula i Japan i et år for så at vende tilbage til Formel 1 i 2016.

Videre sandsynligt er det bare ikke.

Sandsynlighed: 20 procent

4. Kevin Magnussen ender med sorteper

Formel 1 er en barsk sport, hvor man ofte ikke får som fortjent.
Toppede i sin debut. Sådan kan overskriften over Kevin Magnussens Formel 1-karriere meget vel ende med at blive.

Teamet ville gerne give ham chanchen til at bevise sig, men omstændighederne tillod det ikke i den barske Formel 1-verden. Med et begrænset antal sæder i en sport, hvor også sponsorkroner spiller en rolle, sker det ganske ofte, at kørere ikke får de chancer, som talentet berettiger.

Både Jenson Button, Kevin Magnussen og Stoffel Vandoorne fortjener Formel 1 i 2016 – der er ikke plads til alle.

Sandsynlighed: 30 procent