De 6 største økonomiske fejltagelser de fleste begår

Når det kommer til penge og investeringer, har de fleste folk nok prøvet at lave store økonomiske brølere som har sat dem i svære økonomiske situationer, også kaldet “luksusfælden” Vi bringer hermed de 6 største økonomiske fejltagelser som du for enhver pris bør prøve at undgå. De fleste lærestreger får man gennem erfaringer, og erfaringer får man igennem økonomiske handler, det er blot vigtigt, hvis du er havnet i økonomisk knibe at du kan komme ovenpå igen og lærer fra dine økonomiske fejltagelser. Her kommer vores top 6 liste.

1. Du bruger flere penge end du tjener

Lad det være sagt med det samme, denne fejl er en af de mest anvendte og klassiske økonomiske fejl de fleste begår. Det er sådan set ligegyldigt om du tjener 150.000 kr om året eller om du ligger på den gode side af den halve million, fejlen her er at du bruger flere penge, end hvad der kommer ind på bankkontoen. Du er nødt til at lære og prøve at skære ned på dit forbrug, også selvom det betyder du skal undvære at spise ude på restauranter eller du skal have den nyeste smartphone, ipad eller computer. Du er nødt til at gøre noget, hvis du skal have fremgang på din økonomiske situation.

gæld

 

 

 

 

 

2. Du sparer ikke op til din pension

Denne fejl er også brugt af mange, især de unge mennesker som ser sig selv så langt fra pensionsalderen at de tænker “det når vi nok altsammen” men pludselig rammer pensionsalderen, og har du intet sparet op, har du ingen penge til din alderdom, og det vil betyde, hvor andre går på pension som 65 årig i snit, så vil du stadig blive nødt til at arbejde op i 70´erne (hvis nogen arbejdsgiver vil have dig) og det er næppe sjovt når man rammer den alder, der har de fleste høreproblemer, gangbesvær og rammes tit og ofte af sygdom, og så er det nok sjovere at kunne ligge hjemme på divaen, end at rende rundt og lave fysisk arbejde for en arbejdsgiver, så husk at lig til side til din pension, når den dag rammer.

pensionen

 

 

 

 

 

 

3. Du vælger at leje i stedet for at købe

Rigtig mange mennesker kommer til at stå med en beslutning i deres liv på et tidspunkt, omkring deres hjem og bolig. Skal de leje eller skal de investere deres penge i fast ejendom og købe en andelslejlighed, en ejerlejlighed eller et hus. For de flestes vedkommende vil det bedste valg være at købe din egen ejendom i form af lejlighed, hus, eller sommerhus. Ja omkostningerne er muligvis dyrere ved at købe et hus i starten med alle de renteudgifter og tilbagebetaling af lån, men efter 30 år vil du så stort set sidde med en gratis husleje og kun betale ejendomsskatter een gang om året. Oven i dette vil du så have værdien af din bolig, som en slags buffer eller pensionsopsparing, så i sidste ende vil det bedste valg være at købe en bolig fremfor at leje. Du skal også huske på at du kan trække dine renteudgifter fra i skat, hvilket vil give en del mere udbetalt på lønchecken.

leje-istedet-for-at-købe

 

 

 

 

 

4. Investere for meget i huset

Du kan også risikere at investere for meget i din nyindkøbte bolig, det kunne være i form af nye gulve, køkken, og badeværelse, jo det kan da være en god investering hvis huset skal sælges igen, men laver du disse forbedringer skal du være klar på at det er penge som skal betales tilbage igen, og her er vi tilbage til den med at bruge flere penge end man tjener. Tænk dig om, og brug dine penge med fornuft og omtanke bag. Det er måske ikke nødvendigt at havde det sidste nye badeværelse fra HTH eller det sidste nye skrig af et designerkøkken, blot fordi naboen har det. Og måske kan din gamle bil godt tåle at stå ude på gaden fremfor i en spritny carport. Så tænk dig om, inden du kaster dig ud i nye projekter og ombygninger af huset.

invester-for-meget-i-huset

 

 

 

 

 

 

5. Have en dyr bil som skal betales af

En anden ting de fleste mennesker begår er at når de har købt drømmeboligen og den første baby er landet, så skal den dyreste stationcar da også holde ude i carporten, og det skal være den dyreste model med alt i udstyr og sikkerhedsudstyr. Hmm endnu en fejl! De fleste sætter sig alt for hårdt økonomisk, fordi de vil have det hele (for det har naboen jo) og det kan sjældent løbe rundt i virkeligheden. Find ud om om i virkelig har brug for en bil i hverdagen, og har i det, i forbindelse med transport til feks. arbejde, ja så skal i selvfølgelig have en bil, da der skal penge i kassen, og det kommer der igennem arbejde. En anden ting er så, hvilken bil har i reelt brug for? Idag er der så mange små mikrobiler på markedet som kører langt på literen, har billig grøn ejerafgift (290 kr pr halvår) og virkelig billige serviceomkostninger.

Der findes endda biler som tilbyder økonomisk sikkerhed i form af nedbrud på bilen, på helt op til 5 år og 7 år (Læs Kia og Hyundai) Ja den er måske ikke så smart at se på som naboens nye Audi A5 stationcar, og nej den har måske ikke det fedeste udstyr, og der er heller ikke så meget plads i! Men een ting slår den audien med store vognlængder og det er PRISEN! Så overvej lige en ekstra gang om barnevognen ikke kan skilles ad og ligges i bagagerummet på en mikrobil, inden du skriver under på din dyre Audi A5 stationcar og sætter dig selv i en økonomisk knibe (luksusfælden)

Audi_A5_Coupé

 

 

 

 

6. Du har ikke sparet nogle penge op til dårlige tider

Her er endnu en fejl de fleste begår, måske har du ikke gæld, men du bruger hver en penny du tjener så snart lønnen er gået ind, det er i for sig også fint nok (eller er det?) For rammer dagen pludselig hvor du mister dit arbejde og skal på dagpenge eller kontanthjælp, hvilket er betragtelig mindre end hvad du vil få ved at arbejde fuldtid, så er det altså rigtig dejligt og bekvemt at have en økonomisk buffer i banken, i form af måske 3-4 måneders løn stående. Pludselige udgifter kan ramme pludseligt, og det er derfor det kaldes pludseligt. Det kan være bilen der bryder sammen, og der skal findes penge til en ny motor.

Du bliver måske ramt af sygdom og må gå hjemme fra dit arbejde på syge-dagpenge, listen er lang og der kan ske rigtig mange ting. Sørg for at lig lidt til side hver måned hvis økonomien tillader det, og så må du sgu spise havregryn den ene dag om ugen til aftensmad i stedet for, mig bekendt er ingen døde af dette endnu, tværtimod da. Du kunne også vælge at beholde din et år gamle smartphone endnu et år, for seriøst, den kan vel det samme som de nye? Den er blot ikke ligeså hurtig, eller har et ligeså godt kamera, men nogen gange må man bare finde et økonomisk kompromis.

husk-at-spare-op-til-dårlige-tider