Uday Hussein

Uday Saddam Hussein al- Tikriti ( arabisk: عدي صدام حسين ) (18. juni 1964-22 juli 2003) var den ældste søn af Saddam Hussein fra sin første kone, Sajida Talfah og bror Qusay Hussein. Uday var i flere år set som den tilsyneladende faderens arving , men Uday mistede sin plads i rækken af ​​succession skyldes kvæstelser i et attentatforsøg , hans uberegnelige opførsel og hans urolige forhold med sin far og bror. Efter USA -ledede invasion af Irak i 2003 , blev han dræbt sammen med sin bror ved Task Force 20 i løbet af en tre-timers ildkamp i Mosul .

indhold

1 Biografi
2 Påstande om forbrydelser
3 Død
4 I populærkulturen
5 Referencer
6 Eksterne links

Biografi

Uday Saddam blev født i Tikrit til Saddam Hussein og Sajida Talfah mens hans far var i fængsel.

Uday eksamen fra high school med meget høje karakterer . Han startede sin University dage i Bagdad University College of Medicine. Han varede kun i Medical College i tre dage , så han flyttede til Ingeniørhøjskolen omkring en kilometer væk . Uday tjent en ingeniøruddannelse og dimitterede fra Bagdad Universitet , ranking nr. 1 i en klasse på 76 elever . Men nogle af hans professorer har vidnet han knap presset af på mange kurser , primært ved hjælp af hans status som Saddams søn til at få høje karakterer .

Selv om hans status som Saddams ældste søn gjorde ham Saddams potentielle efterfølger , Uday faldt i unåde hos sin far. [1] I oktober 1988 ved en fest til ære for Suzanne Mubarak , hustru til den egyptiske præsident Hosni Mubarak , Uday myrdede sin fars personlige kammertjener og mad smager, Kamel Hana Gegeo , eventuelt på begæring af sin mor. Før en samling af forfærdede gæster , en beruset Uday bludgeoned Gegeo , sigende stikkende ham med en elektrisk forskærerkniv . Gegeo havde for nylig introduceret Saddam til en yngre kvinde , Samira Shahbandar , der senere blev Saddams anden hustru . Uday betragtede sin fars forhold med Shahbandar en fornærmelse mod sin mor. Han frygtede desuden miste hinanden for at Gegeo , hvis loyalitet og troskab til Saddam Hussein var ubestridt . [2]

Som straf for mordet , Saddam kortvarigt fængslet hans søn og dømte ham til døden . Men Uday sandsynligvis tjente kun tre måneder i privat fængsel [1] Som svar på personlig indgriben fra kong Hussein af Jordan, [3] Saddam udgivet Uday , bandlyse ham til Schweiz som assistent til den irakiske ambassadør der . Han blev udvist af den schweiziske regering i 1990 efter at han blev gentagne gange anholdt for kampene. [4]

Saddam senere udnævnt Uday formand for den irakiske olympiske komité og Irak Football Association. I førstnævnte rolle , tortureret han atleter, der har undladt at vinde. [1 ] [5] [6] Han blev også redaktør af Babel avis , generalsekretær for den irakiske Studerendes og blev leder af Fedayeen Saddam . [7 ] Uday syntes stolt af hans ry og kaldte sig Abu Sarhan , et arabisk ord for ” ulv” . [8]

Uday vedvarende varige mén under et attentatforsøg i december 1996 [1]. Ramt af otte kugler , mens man kører sin Porsche, Uday blev oprindeligt menes at være lammet. Evakueret til Ibn Sina Hospital, han til sidst genvundet , men med en mærkbar halte. [1] På trods af gentagne operationer , men forblev en kugle indgivet i hans ryg og kunne ikke fjernes på grund af sin beliggenhed i nærheden af ​​rygmarven. [9] I kølvandet på Uday s efterfølgende handicap , Saddam gav Qusay større ansvar og autoritet , som betegner ham som sin arvtager i 2000. [10]

Uday åbnes konti med Yahoo! og MSN Messenger, som skabte kontrovers, da tilførslen af regnskabet angiveligt overtrådt handelssanktioner USA mod Irak . [11] Uday også tjent en stor videosamling , fundet i hans palads i 2003 , hvoraf meget featured selv i både offentlige og private situationer. [12]

Uday var kortvarigt gift med en datter af Izzat Ibrahim ad – Douri , som var vicedirektør for Den Revolutionære Command Rådet, men han senere skilt hende . [13] Ægteskabet endte meget hurtigt på grund af Uday voldelige og uregelmæssig adfærd .
Påstande om forbrydelser

En rapport udgivet den 20. marts 2003 , dagen efter den amerikanske invasion af Irak , som ABC News detaljeret adskillige beskyldninger mod Uday :

Som leder af den irakiske olympiske komité , Uday overså fængsling og tortur af irakiske atleter, der blev anset for ikke at have udført til forventningerne. Ifølge udbredte rapporter torturbødler beat og flet såler af fodbold spillernes fødder – påføre intens smerte uden at efterlade synlige mærker på resten af ​​deres organer. Uday sigende holdt scorecards med skriftlige instrukser om , hvor mange gange hver spiller bør blive slået efter et dårligt resultat . Han ville fornærme atleter, der udføres under hans forventninger ved at kalde dem hunde og aber på deres ansigter. [14] En afhopper rapporterede, at fængslet fodboldspillere blev tvunget til at sparke en konkret bold efter ikke at nå de 1994 FIFA World Cup finalen . [15] den irakiske fodboldlandshold blev set med deres hoveder glatbarberet efter undlader at opnå et godt resultat i en turnering i 1980’erne. Det blev omdelt at Uday beordrede barbering som en del af straffen. En anden afhopper hævdede, at atleter blev slæbt gennem en grusgrav og efterfølgende nedsænket i en spildevand tank til at fremkalde infektion i ofrenes sår. [8] Efter Irak tabt 4-1 til Japan i kvartfinalen i 2000 AFC Asian Cup i Libanon , blev målmand Hashim Hassan, forsvarer Abdul Jaber og videresende Qahtan Chatir mærket som skyldig i tab og i sidste ende pryglede tre dage ved Uday sikkerhed. [15]

Andre påstande kan nævnes:

Kidnappe unge irakiske kvinder fra gaderne for at voldtage dem. Uday var kendt for at bryde ind i partier og ellers ” opdage” kvinder, som han ville senere voldtægt . Time offentliggjort en artikel i 2003, beskriver hans seksuelle brutalitet . [1] [ 16]
Da amerikanske tropper erobrede hans palæ i Bagdad , fandt de en personlig zoo fyldt med løver og leoparder , en underjordisk parkeringskælder til sin samling af luksusbiler , malerier forherlige ham og hans mor med Saddam (som blev kendt for at have ophidsede hans far) ; cubanske cigarer indskrevne med hans navn , og millioner af dollars værd af fine vine, spiritus og heroin . En hiv-testning kit blev også fundet blandt hans personlige effekter. [14] Han tjent millioner af dollars ved at køre facade selskaber ulovligt handler med Iran (selv på daværende tidspunkt var FN- restriktioner ikke tillade handel med udlandet . Først senere blev Irak tilladt at indføre visse råvarer såsom mad og medicin lovligt under FN olie for mad -program).
Brug af en iron maiden på personer, der driver på kant med ham. [17]
Slå en hær officer bevidstløs, da manden nægtede at lade Uday at danse med sin kone , manden senere døde af sine kvæstelser . Uday også skudt og dræbt en officer, som ikke hilse ham . [8]
Stjæle cirka 1.200 luksus køretøjer , herunder en Rolls-Royce Corniche vurderet til over $ 200.000. [Redigér] En Lamborghini LM002 , givet til ham som en gave af den tidligere leder af Libyen Muammar Gaddafi, senere blev blæst op af amerikanske styrker til at demonstrere effekterne af en bilbombe . [18]
Plotte i 2000 at myrde Ahmed Chalabi , leder af den irakiske nationale kongres , formentlig for at imponere sin far efter Qusay blev opkaldt arvtager . [19]

Død
House of Uday og Qusay i Mosul , Irak ødelagt af amerikanske styrker , 31 juli 2003

Den 22. juli 2003 Task Force 20 , hjulpet af tropper fra United States Army 101st Airborne Division , omgivet Uday , Qusay og Qusay 14- årige søn Mustapha under en razzia på et hjem i den nordlige irakiske by Mosul . Han havde været hjerter es på de mest eftersøgte irakiske spillekort (med Qusay være Ace of Clubs ) . Handler på et tip fra en uidentificeret irakisk , det blokerende element fra 101st Airborne Division stillet sikkerhed , mens Task Force 20 operatører forsøgt at pågribe beboerne i huset . Efter amerikanske tropper hotwired Uday s Lamborghini [18], afslørede han sig selv , hvorefter en ildkamp fulgte. Angrebet element trak sig tilbage til anmodning backup. Så mange som 200 amerikanske soldater , senere hjulpet af OH -58 Kiowa helikoptere og en A -10 ” Warthog “, omgivet og beskudt huset , dermed dræbe Uday med Qusay og Qusay søn . Efter cirka fire timers kamp , soldater gik ind i huset og fandt fire organer, herunder Husseins brødrenes bodyguard.

Senere , den amerikanske kommando sagde, at tandkort endegyldigt havde identificeret to af de døde mænd som Saddam Husseins sønner. De har også annonceret, at informanten (eventuelt ejeren af ​​villaen i Mosul , hvor brødrene blev dræbt ) ville modtage den kombinerede 30 millioner dollars belønning tidligere udbudt til deres ængstelse. [20]
Soldater fra 101st Airborne Division og amerikanske Special Operations ( Task Force 20) se som et TOW missil rammer den side af et hus besat af Uday og Qusay Hussein i Mosul, den 22. juli 2003

Ejeren af ​​villaen, Nawaf az – Zeidan , der fjernt beslægtet med Saddam , fik amerikansk statsborgerskab , og fik lov til at forlade Irak . Lokalbefolkningen hævdede, at Zeidan havde informeret amerikanske styrker at Saddams sønner opholder sig der , da brødrene blev anmassende i deres krav og tog sin gæstfrihed for givet. Den 18. juni 2004 blev Zeidan bror Salaah al- Zeidan dræbt , samt tre af hans mandlige slægtninge (herunder en otte -årig dreng ), der var på rejse i det samme køretøj. [21]

Den amerikanske regering frigivet grafiske billeder af Hussein brødrenes organer. Når kritiseret det amerikanske militær reaktion var at påpege, at disse mænd var ingen almindelige kombattanter og at udtrykke håb om, at bekræftelse af dødsfaldene ville bringe en afslutning på det irakiske folk. [22] Uday blev begravet på en kirkegård nær Tikrit sammen Qusay og Mustapha Hussein.
I populærkulturen

Uday er portrætteret af Philip Arditti i House of Saddam , og Dominic Cooper i Djævelens Double . Sidstnævnte film er livshistorie hans påståede mangeårige krop dobbelt, Latif Yahia , der er også skrevet tre bøger om hans erfaring – Jeg Var Saddams søn, Djævelens Double og The Black Hole. I Vince Flynn Separation of Power , er hans adfærd beskrevet , og han efterlignede af hovedpersonen Mitch Rapp .