Socialdemokraternes Kandidat

Socialdemokraternes kandidat til EU-parlamentet har det sværere end andre kandidater. Jeppe Kofoed skal nemlig på én og samme tid tage hensyn til sig selv, sine vælgere, regeringen og EU, og den er svær. Jeppe Kofoed skal overbevise sine vælgere om, at han inderst inde er stærkt imod, at Danmark nu skal udbetale børnepenge til børn fjernt fra Danmark; men han kan ikke sige det klart, for så kommer han på tværs af sin regering. Og både de radikale ministre og vores EU-opfostrede statsminister har gjort det klart, også for Jeppe Kofoed, at hvis EU’s hovedkvarter i Bruxelles indbringer Danmark for EU-domstolen i Luxembourg, så er udfaldet givet på forhånd; og så må Danmark opgive sine regler om, at gæstearbejdere først skal gøre sig fortjent til børnepenge og andre ydelser med et par års arbejde i Danmark.

Så det tør Jeppe Kofoed ikke sige. Men af frygt for, at en masse socialdemokratiske vælgere måske ikke stemmer på ham, tør han heller ikke sige det modsatte. Så på debatmøde efter debatmøde spiller han overrasket og undviger med lange tirader om ”social dumping”: Hvis bare gæstearbejderne får en fed timeløn, så er der ikke noget problem i at udlevere børnecheck til gæstearbejdernes børn derhjemme fra dag ét.

Men ser Jeppe Kofoed ikke, at børnechecken netop gør løntrykkeriet muligt? Når den danske børnecheck kan udgøre op til 17.616 kroner om året, og en gennemsnitlig årsløn i Polen er omkring 75.000 kroner – for slet ikke at tale om Bulgarien, hvor den er under det halve – så er det vel et klækkeligt tilskud til en løn på 50-80 kroner i timen i Danmark? I Polen er de første annoncer allerede dukket op, hvori der lokkes med danske børnepenge. Og hvem bekymrer sig om timelønnen, hvis en femtedel af din årsløn allerede kommer fra staten? Ja, har du flere børn derhjemme, kan lønnen ligefrem være underordnet.

Sidste år tabte regeringen en sag i EU-systemet, så Danmark skal dele ud af sin uddannelsesstøtte. Det har ført til en voldsom stigning i su-udbetalingerne til andre landes studerende. Hvad bliver det næste? Må vi have danske regler for vores folkepension? Dagpenge? Førtidspension? Kan vi ende med at skulle betale tilskud til gæstearbejderes handicappede ægtefæller og børn hjemme i Plovdiv? Vil Jeppe Kofoed også spille overrasket næste gang?

Jeppe Kofoed stiller op for et parti og en regering, som for længst har affundet sig med, at EU vil ensrette lønninger, skat, pensioner, indvandringer og domstole. Men det tør han ikke sige til sine vælgere. Derfor er han nødt til at tale med uld i mund. Det er en gammel socialdemokratisk uskik. Men det gør det jo ikke bedre.