HTC one mini

95232I april måned skrev jeg en lang og ekstrem positiv mobiltest af supermobilen HTC One, der endte med topkarakter på 6 ud af 6 stjerner (som eneste mobiltelefon overhovedet) Nu kommer lillebroderen til kæmpesuccesen HTC ONE, nemlig Htc one mini. Dette er en mobil med blot mindre dimensioner men samme gode mobil-egenskaber og det super flotte mobil design som har vundet flere mobilpriser

Hardwaren er fuldstændig den samme som hos storebror, dog er telefonen bare fysisk mindre nu og måske mere mobilhandy for dem med små hænder eller dem som foretrækker at kunne skrive på sin smartphone med een hånd.

Skærmen er gået fra 4,7 tomme til 4,3 tommer, og vægten hedder nu 122 gram i stedet  for 143 gram, telefonerne måler stadig det samme i tykkelse nemlig 9.3 mm og HTC One Mini er stadig større end kæmpesuccesen fra apple nemlig apple iphone 5.

Stort set ens på mange punkter

HTC One Mini er egentlig blot en opfølger til de mange gode og fede funktioner fra HTC One.

Du får stadig Beats Audio med Boomsound stereohøjtalere på fronten, og det spiller virkelig rent, klart og fantastisk. HTC One Mini kan for nogle godt lyde en smule mere “tør” og skingrer i lyden end på topmodellen, det bunder nok i at der er mindre højtalere i mobilen.

Der er også højfølsomme mikrofoner “HDR” der fanger et meget større lydspektrum, hvilket er meget anvendeligt, når du optager videoer.

Netværket i mobiltelefonen er nøjagtig det samme som i storebror, du kan benytte almindeligt 3G netværk eller det super hurtige 4G/Lte samt wifi og bluetooth.

Mobilkameraet er det nye Ultrapixel kamera som du også kender fra HTC One. Det har 4 megapixels opløsning og har høj lysfølsomhed. Den optiske billede-stabilisator, der gjorde kameraet fremragende i htc one er desværre sparret væk hos mini modellen. Tager du mange billeder, burde måske alligevel overveje den store htc model.

95233

Skærmens opløsning er desværre gået ned, nemlig fra 1080 x 1920 pixels til 720 x 1280 pixels, og så er skærmen blevet nedgraderet til Super LCD2, fra Super LCD3. Hukommelsen på telefonen er nu gået fra 32 til 16 GB, og du kan ikke udvide med mere hukommelse hvis du ønsker dette.

Ud af de 16 gb hukommelse har du vel omkring 12 gb til rådighed til musik og billeder osv da styresystemet på mobilen også fylder en del.

Frontkameraet er nedtonet og har kun 1,6 megapixels hvor storebror har 2,1 megapixels. Kameraet kan optage i 720pixel opløsning, hvor der i HTC ONE kan optages i Full HD med 1080p og 30 billeder i sekundet.

Det er ikke længere muligt at afspille FM-radio. Processoren og grafikprocessoren er meget forskellige. 1.6 GHZ quad-core er blevet til 1.4 GHz dual-core mens grafikprocessoren nu drives og opretholdes af en Adreno 305 i stedet for Adreno 320.

Batteriydelsen i HTC One Mini er 1.800 mAh, hvor den i den store mobil er 2.300 mAh.

Det kan mærkes på ydelsen af telefonen at de mange forskellige hardware og software justeringer er blevet nedgraderet i forhold til den store htc one, men prisen er tilgengæld også nedgraderet markant og du kan spare tæt på 1500 kr ved køb af den lille mini i stedet for den store, det er mange penge for nogen der også har vælgt et dyrt mobilabonnement hos et af de mange teleselskaber som udbyder denne mobiltelefon.

Brugeroplevelsen kører stadig ekstremt smooth og flydende, men har du alt for mange vinduer åbne på een gang så som, høre musik, læse facebook, emailprogrammer osv osv, så kan telefonen desværre begynde at lagge en smule og det tæller ned på den samlet ellers gode brugeroplevelse, vi synes at htc skulle have bebeholdt den almindelige mobil processor som også findes i storebror, den har langt mere power til at multitaske og klare alle dagens gøremål samtidigt. Alene det at gå direkte fra en twitter notifikation, til det enkelte twitterindlæg, kan nogen gange føles langsomt og trægt.

Samligner man mini mod storebror direkte, vil du kunne se at der bliver brugt en skærm af dårligere kvalitet, du mister simpelthen farvedybde og skræmen føles mat og bleg i forhold til den dyrere mobilskærm. Disse ting lægger man dog kun mærke til ved direkte samligning og vi synes ikke dette er nok til at man skal afholde sig fra at bestille en mini hos et mobilselskab online.

Bruger man antutu benchmark, ser man dog også en klar fordel til storebror. HTC One scorer 24.287, mens One Mini ligger på 11.127, dermed ER mini langsommere, men det kommer heller ikke bagpå os ved starten af denne mobiltest.

umiddelbart virker det som om at mini trods den mindre størrelse holder mindre på batteriet end hos htc one, dette kan være lidt mærkeligt da processor og grafikprocessor er langt mindre strømkrævende end i den store model.

Ved brug af htc one mini i dagligdagen vil du generelt føle den samme tilfredshed som ved brug af den store model, de ser ens ud og ligner en million på designet, og mobilbrugerfladen er nøjagtig den samme.

Browser du på internettet, så kan jeg ikke finde nogen forskelle, ergo vil du ikke kunne se eller mærke forskel, kun ved ekstrem multitasking af mobilproduktet.

Vi kan godt anbefale HTC One Mini til den meget almindelige bruger, dette kunne være svigermor eller mormor, eller blot dem hvor teknik ikke siger dem det store. Er du gadget nørd og elsker at pille og indstille, så er mini ikke noget for dig, og heller ikke hvis du ønsker at spille krævende spil på din mobiltetelefon. Bevares den har en god størrelse og et fedt mobilt design, men der er et stort stykke op til niveauet på topmodellen HTC One, når det kommer til den samlede oplevelse.

Den vejledende pris er 3.499 kroner uden abonnement hos de fleste teleselskaber og mobilselskaber, Storebror koster 5000 kr hos det billigste teleselskab. Oven i det kan du købe en Samsung Galaxy S4 Mini helt ned til 2.800 kroner, hvor processorydelsen er meget lig med den du finder i htc one mini, men så er designet og lyden fra højtalerne også dårligere. Designmæssigt er det dog en smagssag, men vi synes at HTC one Mini er den bedst udseende mobiltelefon nogensinde set, sammen med storebror htc one. Vores anbefaling er dog at man køber mobiltelefonen med et billigt mobilabonnement, hvor man får fri tale, fri sms/mms og en del data du kan bruge, 5 GB burde kunne gøre det.

HTC One Mini får 4 1/2 ud af 6 stjerner.

Plus / minus

+ flot mobil design og lille kompakt størrelse
+ ekstrem God lyd ved samtaler og afspilning af musik
+ meget flydende brugerflade som er nem at gå til

– Kan godt lagge ved multitasking
– Mange features er fjernet på mini
– Skærmen i dårligere kvalitet end storebror